koumaradei-samos

Ontdek de traditionele bergdorpen van Samos

Het zuiden van Samos: vijf vliegen in één klap Je zet voet op Griekse bodem en pakt je koffers uit. Je vakantie Samos gaat nu echt beginnen … In je hotel wordt je volledig in de watten gelegd en ervaar je Griekse gastvrijheid ten top. Kies je voor een appartement, dan voelt het al gauw als je tweede huis op Samos. Verblijf je in Pythagorion? Dan verblijf je in de drukste – maar heel gezellige – badplaats van Samos. Relax in een van de strandtenten aan de boulevard bij de haven of aan de hoofdstraat van Pythagorion. En smullen van Griekse gerechten, zoals gevulde wijnbladeren of gebakken feta? Dat doe je aan het bruisende Irinis Square. Om je vakantie Samos nog onvergetelijker te maken, huur je een auto. Op naar de vijf authentieke bergdorpen: Myli, Koumaradei, Pyrgos, Spatharei en Pagondas. Bezoek je favoriet óf … bezoek ze allemaal en maak er een roadtrip van.

Myli: sinaasappels en olijfbomen

mili-samos

Vanaf je hotel of appartement rijd je naar de eerste stop: Myli. Een vruchtbaar gebied en dat verklaart de vele sinaasappel- en olijfbomen. Mooi om te zien, maar ook erg lekker om van te smullen. Vanaf dit dorp maak je mooie wandelingen door de natuur. Verder dwaal je door de verschillende straten en schiet je kiekjes van de twee kerken die Myli rijk is. Op Samos zijn niet alle kerken in gebruik, maar in Myli maken de inwoners er nog gebruik van. Nog een drankje in een van de taverna’s en door naar het volgende bergdorpje.

Koumaradei: rust, natuur en Griekse charme

koumaradei-samos

Ook in en rondom Koumaradei is het heerlijk wandelen in de natuur. Het dorp ligt in een schilderachtige omgeving en overal is het groen. Alleen het uitzicht al … een ware traktatie. Het dorp ligt op ongeveer 300 meter hoogte. Kijk eens goed, dan zie je de badplaats Pythagorion. Terug in het dorp neem je plaats op een van de kerkbanken. “Wie zouden hier allemaal hebben rondgelopen?”. Hier wordt je even stil van. Hierna schuif je aan bij een van de taverna’s en bestel je een koud glas ouzo. Dan serveren ze nog wat mezedes – Griekse hapjes – en raak je geïnspireerd door het prachtige aardewerk. Waar je die scoort? Iets verderop bij de verschillende souvenirwinkels. Hopelijk heb je wat ruimte overgehouden in je koffer voor al dat keramiek …

Pyrgos: terug naar de 16e eeuw

pyrgos-samos

Wie tijdens zijn of haar vakantie nog een geschiedenis les wil: Pyrgos is the place to be. Vanaf een afstand zie je het al. Rode keramische dakpannen. Loop je hier? Grote kans dat je over dezelfde stenen loopt waar de oude inwoners in de 16e eeuw ook over gelopen hebben. “En wat was dit dan vroeger?”, hoor je jezelf zeggen terwijl je naar een overblijfsel van een hele oude kerk kijkt. Je struint verder over het dorpsplein en ziet hier en daar bewoners rustig met elkaar kletsen. Het is tijd om verder te gaan. Onderweg raak je weer gefascineerd door de vele olijfboomgaarden. Dit plaatje wordt nooit saai en blijft magisch.

Spatharei: olijven en de mooiste uitzichten

spatharei-samos

Op naar het dorp dat een van de belangrijkste producenten van olijfolie op het eiland Samos is: Spatharei. Onderweg naar het dorp was het al – of weer – ultiem genieten. Nou ja … als je als bijrijder lekker onderuit gezakt van de uitzichten geniet. Of heb je inmiddels gewisseld van plek in de auto? Kijk je ogen uit wanneer je in de verte de Baai van Marathokampos ziet. Of de verschillende eilanden zoals Ikaria en Agathonissi. Je hoofd maakt alvast plannen … het ziet er allemaal ook zó aantrekkelijk uit. Je vakantie naar Samos is eigenlijk gewoon te kort. Klik klik, een paar leuke kiekjes en op naar last but not least: Pagondas.

Pagondas: scoor hier je laatste souvenirs

pagondas-samos

Heb je alle bergdorpen bezocht, dan is er één ding dat je elke keer hebt ervaren: authenticiteit. Ieder dorp heeft een eigen karakter, ondanks dat je er overal wel een kerk, taverna’s, groen en een souvenirwinkeltje aantreft. Ook hier vind je veel groen. Maar door de vele branden op het eiland is het ook een stuk minder geworden. Des te meer je de prachtige natuur – waar je je nú in verkeert – extra waardeert. In Pagondas maak je samen een laatste wandeling door het dorp, spot je de lichtblauwe koepel van de kerk en proost je samen met een glas ouzo. De rust en de mooie dorpen hebben je goed gedaan. Tijd om terug te keren naar het gezellige Pythagorion.

Vorige post
4 / 17
Volgende post
Dit artikel delen via:
Samos.nl online infor over het Griekse eiland Samos

Disclaimer & GDPR 

Samos links